torsdag 7 mars 2013

MUDA: De sju slöserierna

Mean Lean Skräpmaskin

Har nu läst sista delen i serien om "Den olönsamma patienten" i DN. Det finns massor, eller inget att säga. Önskar att jag inget visste eller förstod. Att jag saknade empati, egen erfarenhet och läsförmåga. Då skulle jag kunna lalla omkring i livet: Leka med min smartphone, lyssna på Spotify och uppdatera lite statusar på fejjan och känna mig rätt nöjd med det, men det är jag inte.   


Jag hade tänkt läsa på mer om Lean, men det får bli en annan dag. Såg däremot en liten kort sammanfattning om 'De sju slöserierna' som ni kan se nedan, och jag känner nästan för att (hån)skratta åt femklövern i regionen (som i princip enbart jobbar mot principerna de ska följa), men det är inte fint, så jag försöker hålla stilen och tar en klunk kaffe istället. Gott, gott kaffe.

De sju slöserierna (muda) som Shigeo Shingo identifierade vid sina studier av Toyota Production System:
  • Överproduktion - tillverka mer eller tidigare än vad som behövs. Det värsta av slöserierna, eftersom det orsakar flera andra
  • Väntan - på att någonting ska hända
  • Lager - att lagra mer än vad som är nödvändigt
  • Rörelse - onödiga rörelser när medarbetarna utför sina jobb
  • Omarbete - reparationer och omarbete som inte tillför något värde för kund
  • Överarbete - att göra mer arbete än vad kunden kräver
  • Transporter - onödiga transporter
Hur följer man Leanmodellen genom att stänga eller flytta på avdelningar och vårdinrättningar så att människor får åka flera mil för att komma till en läkare/mottagning numera? Att man inte gör korrekta bedömningar?  Inte tar de prover man bör och felbehandlar, så att man får omarbeta/operera och göra om hela tiden, samt att man får vänta onödigt länge på behandlingar och provsvar? Om man alls får någon behandling, det vill säga? Och så vidare...

Så, en summering och fråga från en obildad, hjärnskadad människomänniska: Om man ska följa en princip eller teori, som denna bilfabriks-arbetsmodell, till exempel, hur tänker man då, om man inte ens har delarna klara för sig? Man skulle väl inte kunna göra en bra och fungerande Toyota, utan konstruktörer och rätt maskindelar, och tro att bara för att man har en fabrik (och ja-sägare, eller rädda vikarier, omkring sig så) kommer det att komma bra bilar ur den?  

Det kanske allra viktigaste, det vill säga att vi är människor med olika behov, sjukdomar, svårighetsgrader samt historik går inte heller att bortse från håller säkert de flesta med om. Dessutom, väl värt att tjata om, är att vi är med och betalar för detta, och igen ansvarig tar något ansvar. Är det frihet under ansvar, är min stilla, pyttelilla fråga?

Uppgiven och utmattad,

/Döden döden döden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar